TwentyTu — transformăm educația din Moldova.

Contribuie

Atenție, această este pagina tehnică de contribuții. Pentru mai multe informații despre proiect, accesați www.twentytu.md

Misiune

TwentyTu este un proiect lansat de Tekwill, prin care vom oferi educație alternativă către 80 000 de copii și tineri din Moldova, deci către fiecare al 4-lea școlar din țară. Misiunea inițiativei este să pună în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și să crească pe termen lung o generație de oameni, care să creeze, acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor economico-sociale naționale și globale.

Context

Când vorbim de minți, vorbim de cea mai importantă ”resursă naturală” a oricărei țări și a întregii omeniri de fapt. Mințile sunt și mai importante pentru o țară mică ca Republica Moldova – fără resurse naturale, petrol, aur, diamante, munți și ieșire la mare. Cu toate astea, nu prea știm cum se punem mințile în valoare – Moldova se află la coada clasamentului mondial când vine vorba de inovații, calitatea instituțiilor sau educație. Ne aflăm în această stare în pofida faptului că oamenii din Moldova se nasc la fel de capabili și talentați ca și cei din țările industrializate. Lucrurile nu pot rămâne așa.

Nu pot rămâne așa mai ales în condițiile realităților globale de azi: omenirea trece prin transformări fundamentale și nemaivăzute. De fapt, omenirea ca specie a intrat deja în cea de Patra Revoluție Industrială - Revoluția Digitală: aproape toate procesele, sistemele și mecanismele funcționează în baza programelor digitale, iar posibilitățile sunt multiplicate într-un ritm fără precedent de Robotică, Inteligență Artificială sau nanotehnologie.

Ca să putem începe transformarea economică a Republicii Moldova, trebuie să începem să ajungem din urmă „trenul progresului”. Anume asta vrem să facem la Tekwill: să ”deschidem” viitorul în fața copiilor, tinerilor și tuturor cetățenilor – să le oferim șansa să învețe lucrurile și fenomenele care împing azi lumea înainte, să le oferim șansa să învețe să viseze. O dată cu noi, vrem ca și școlile, universitățile, primăriile și guvernul să învețe să viseze și ei.

Soluția

Componenta 1: Cursuri gratuite pentru fiecare al 4-lea elev din țară. Tekwill vine cu o gamă largă de cursuri extra-curriculare pentru copii (7-13 ani) și adolescenți (14-19 ani). Lucrul în echipă, luarea deciziilor și învățarea prin joacă vor fi implementate în toate cursurile. Modul de învățare va fi de la practică spre teorie, și nu invers. Cursurile vor fi livrate atât online, cât și offline.

 1. Obiecte școlare învățate altfel (doar pentru copii între 7-13 ani):
  1. Matematica distractivă (doar offline)
  2. Fizica Aplicată (doar offline)
  3. Astronomia prin VR (doar offline)
 2. Programare și inginerie:
  1. Programare Interactivă (doar online)
  2. Robotică (doar offline)
  3. Aplicații Mobile
 3. Domenii creative:
  1. Adobe Photoshop
  2. Animație (doar offline)
  3. Realitate virtuală (VR) (doar offline)
 4. Cursuri destinate doar pentru adolescenți:
  1. Antreprenoriat
  2. Dezvoltare Personală
   1. inteligență emoțională
  3. Alfabetizare Digitală
   1. analiza critică a știrilor online
   2. utilizarea responsabilă a rețelelor sociale

Componenta 2: Instruiri pentru 2200 de profesori. Vom oferi profesorilor sesiuni de instruire pentru livrarea și administrarea cursurilor online.

Componenta 3: Dotări și echipamente pentru 22 de școli. Vom selecta mai multe școli în baza unui concurs, pentru a le oferi echipamente care să răspundă necesităților de predare, cum ar fi: seturi de robotică, tablete, table interactive, laboratoare de fizică, imprimante 3D etc.

Impact

 • Fiecare al 4-lea elev din Moldova primește educație relevantă pentru viitor;
 • 22% dintre elevii beneficiari ajung la poziții de team-leader până la 25 de ani;
 • 22% dintre elevii beneficiari vor fi avut inițiative antreprenoriale până la 27 de ani;

Implementare

 • Numărul de beneficiari: 80,000 elevi: 65 mii de copii (7-13 ani) + 15 mii adolescenți (14-19 ani);
 • Cursurile online vor fi structurate în 30 de sesiuni a câte 15 minute aproximativ;
 • Fiecare curs online va presupune cel puțin o sesiune offline de 90 minute;
 • Cursurile offline vor fi livrate în 5 locații stabilite ulterior;
 • Perioada de livrare a cursurilor: ianuarie 2019 - mai 2022;

Buget

Dezvoltare cursuri online: 60 000 EUR
Livrare sesiuni offline (9 EUR sinecost per elev): 280 000 EUR
Instruiri profesori: 40 000 EUR
Dotări: 120 000 EUR
TOTAL: 500.000 EURO

Despre Tekwill

În mai puțin de 2 ani, Tekwill a oferit programe educaționale către 15 mii de copii și tineri. Până în 2018 vom implica 22 mii de beneficiari. Detalii pe www.tekwill.md.

Echipa de implementare a proiectului:

 • Ana Chirița
 • Diana Nanu
 • Michelle Iliev
 • Maria Nemciuc
 • Radu Marian
 • Traian Chivriga

Dacă aveți întrebări, nu ezitați să-l contactați pe Radu Marian, managerul campaniei TwentyTu.
Email: rmarian@ict.md
Facebook: https://www.facebook.com/ContactRaduMarian

TWENTYTU -

Personal information (optional)

Login

Register